tiistai 24. syyskuuta 2013

Sanataideviikon tempaushaun voittajat on valittu!


 Ideahakuun tuli viisitoista tempausehdotusta, joissa tavalla tai toisella painotettiin Sanataideviikon teemaa, Lukemisen lumoa. Seura palkitsee neljä ideaa kahdensadan euron arvoisella diplomilla. Suomenkielisessä sarjassa tiukan äänestyksen voittivat elämäntarina- ja kirjallisuuterapiaohjaaja, sanataiteen opettaja Jarna Pihlajamäki Laukaasta sekä lastenkirjailija Katri Tapola ja kuvittaja Sanna Pelliccioni Helsingistä. Ruotsinkielisessä sarjassa tempaushaussa menestyivät Lotta Sanhaie, sanataiteilija Helsingistä ja Elin Sundell, sanataiteilija Karjaalta.

Tarinasilta kahden kodin välillä 


Jarna Pihlajamäki

Jarna Pihlajamäen tempauksessa ryhmä nuoria kirjoittajia vierailee ohjaajansa johdolla Laukaan Lievestuorella ryhmäkoti Liisan ja Antin pirtissä. 11-15-vuotiaat nuoret käyvät keskusteluja vanhusten kanssa ja punovat esiin nousevista muistoista tarinoita. Tarinat taiteellaan kirjasiksi, joista ne voidaan lukea ääneen ja jakaa muiden kanssa. Tarinat auttavat uuteen asuinympäristöön kiinnittymisessä ja tuovat kauniisti esiin jokaisen omat kokemukset ja muistot.  Sanataideviikon perjantaina, illan hämärtyessä, kuullaan ryhmäkoti Liisan ja Antin pirtissä monta tarinaa. Tempauksessa yhdistetään hyvin nuoret ja ikäihmiset ja lisätään ymmärrystä eri sukupolvien välillä, puolin ja toisin. Ehdotus on myös hyvällä tavalla yksinkertainen. Sen voi kuka tahansa sanataideohjaaja toteuttaa oman ryhmänsä kanssa.Ystävyyden ketju

Katri Tapolan ja Sanna Pelliccionin tempaus pohjaa Tapolan kirjoittamaan, Pelliccionin kuvittamaan teokseen Pieni prinssisatu, joka luetaan ääneen tuokion alussa. Kirja on pieni tarina suuresta ystävyydestä, kauniista sanoista ja huomaavaisuudesta. Kirjan Pauli on hyvä keräämään aarteita ja hän tekee Kaisalle helmistä kaulakorun. On olemassa myös ystävyyden sanaketju. Lapset saavat valita kauneimmat sanat, jotka tuntevat ja kirjuri kirjaa ne ylös. Päiväkodissa ryhmä askartelee vielä myöhemmin ystävyyden koruaarteet. Tempaus on hurmaava esimerkki kirjallisuuslähtöisestä sanataidekasvatuksesta ja lasten kiireettömästä kohtaamisesta. Tempaus toteutetaan keskiviikkona 25.9. Päiväkoti Floorassa Helsingissä.
Katri Tapola (kuva Antti Tapola)
Sanna Pelliccioni (kuva Loviisa Kangas)


Kuka pelkää noitia?

 Lotta Sanhaien idea perustuu luovaan kerrontaan ja motivoi alakouluikäisiä lukemaan Roald Dahlin kirjaa Kuka pelkää noitia? Sanataideohjaaja tuo esiin draaman keinoin kirjan tapahtumia interaktiivisessa tarinassa, jossa lapset ovat aktiivisessa roolissa ja voivat vaikuttaa kerronnan rytmiin. ”Olen kokeillut menetelmää sanataideryhmissäni keväällä 2013 ja se on otettu vastaan todella hyvin. Lapset ovat innostuneet lukemaan ja puhumaan tarinoista kirjojen tarinoista.” Tempaus tuo hyvin esille sanataideviikon teeman joka tänä vuonna on Lukemisen lumo. 

Lempisanoja

Elin Sundellin idea on helposti toteutettavissa missä tahansa sanataideryhmässä tai kotona. Lapset saavat valita kirjan josta he pitävät. Kirjaa voidaan lukea yhdessä ja sen jälkeen jokainen poimii sanoja siitä. Sanat kerätään yhteen ja siitä tehdään taideteos leikkaamalla ja liimaamalla. Tehtävä motivoi lukemaan ja auttaa näkemään sanoissa laajemman merkityksen. Sanoja tarkastellessa yksittäiset sanat paljastavat yhtäkkiä lempitarinan maailman.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti