keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Vielä ehtii tempaista mukaan Sanataideviikolle!

Sanataideviikon tempaushaku sulkeutuu tiistaina 10.9.!

 Viikko järjestetään 23.-29.9. ja sen teemana on Lukemisen lumo.Vielä ehdit toimittaa ehdotukseksi osoitteeseen sanataideviikko@gmail.com/ordkonstveckan@sydkusten.fi

Tälle sivulle ilmestyy syksyn aikana vinkkejä harjoituksista, joita teeman alla voi toteuttaa. Kannattaa siis pitää silmät auki...


KIMMOKKEITA KIRJALLISUUDESTA

Tämä on perinteinen "mustalaisen päiväkirja" -tyyppinen harjoitus, jossa tutustutaan samalla maailman kirjallisuuden kuuluisiin aloituksiin. Ohjaaja jakaa jokaiselle ryhmäläiselle jostakin klassikkoteoksesta poimitun aloituslauseen. Kun kaikilla on edessään paperi, oppilas jatkaa tarinaa omalla lausellaan, taittaa ensimmäisen lauseen piiloon ja ojentaa oman lauseensa seuraavalle. Näin jatketaan, kunnes paperit ovat kiertäneet kaikilla. Lopuksi tekstit luetaan ääneen ja arvuutellaan, mistä teoksista aloituslauseet ovat peräisin. Voin taata, että suot ja kuokat saavat aivan uusia metaforisia ulottuvuuksia! Oppituntia voi jatkaa kirjavinkkauksen merkeissä ja lainattuja alkuja voi varioida ryhmän ikätason mukaan.

Käyttökelpoisia aloituksia:

Alussa olivat suo, kuokka ja Jussi. (Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla)
Kaikki onnelliset perheet muistuttavat toisiaan, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan. (Leo Tolstoi: Anna Karenina)
Kun Gregor Samsa eräänä aamuna heräsi levottomista unista, huomasi hän muuttuneensa vuoteessa suunnattomaksi syöpäläiseksi. (Frans Kafka: Muodonmuutos)
Tähän mennessä on tapahtunut: Alussa luotiin maailmankaikkeus. Tämä on herättänyt suurta vihastusta, ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona. (Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille)

Alussa Jumala loi taivaan ja maan. (Raamattu)

Oli synkkä ja myrskyinen yö. (Edward Bulwer-Lytton: Paul Clifford)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti